• SVA - SPORTING MARTINUS FINALE PERIODEKAMPIOENEN

  10 jun 2024
 • Ja ja het kan verkeren! 15 jaar geleden…. SVA 1 speelt in de 4e klasse, bungelend ergens bijna onderaan, strijdend tegen degradatie en dit in de laatste wedstrijd tegen Ilpendam net aan weten te voorkomen. We speelden nog op het oude complex, slootje tussen A- en B-veld, op gras. SVA was een echt klein dorpsclubje met zo’n 600 leden. Er is veel gebeurd in die 15 jaar en dat is niet vanzelf gegaan. Het hele complex ging op de schop. Een prachtig nieuw clubgebouw verrees op de plek waar vroeger het trainings(gravel)veld lag. Een nieuw A-veld in de kom van het dorp. Inmiddels zitten we over de 1000 leden en is SVA uitgegroeid tot de grootste club van de Zaanstreek. Vele evenementen worden georganiseerd door de Club van 50 en we hebben een zeer actieve sponsorcommissie, toernooicommissie en kantinecommissie. Onmisbare schakels. De SVA-jeugd speelt inmiddels over de hele breedte op een goed niveau en er is veel aandacht voor de formatie van vriendenteams, wat al in de jeugd begint. Ook binnen de heren en vrouwenselecties zijn vele mensen bezig om alles goed te regelen. Vrijdagavond was er een afsluitende avond in De Admiraal waar Max Boon tot Speler van het Jaar werd verkozen en Liam Smit tot SVA-talent van het jaar. En de kers ligt eigenlijk al op de taart met het kampioenschap van SVA 2 wat daarmee volgend jaar op het hoogste amateurniveau voor reserveteams komt te spelen. Maar er kan nog een grote kers bijkomen! 

  Want het werd zaterdag 8 juni 2024! Na de overwinning op De Merino’s speelt SVA 1 de halve finale van de periodekampioenen bij en tegen ASV Arsenal in Amsterdam, om een plek in de eerste klasse. Bij een overwinning op Arsenal gaat SVA naar de grote finale!

  2 bussen draaiden rond half 1 het SVA-parkeerterrein op om de selectie en supporters naar Amsterdam te vervoeren. Jeroen Beukman had voetbaltechnisch èn tactisch, alles tot in de puntjes voorbereid. Aangekomen in Amsterdam bleken er nog veel meer supporters op eigen gelegenheid naar Arsenal te zijn gekomen. En degenen die niet in de gelegenheid waren zaten gekluisterd aan Instagram of SVA-Twitter. Het hele dorp leeft mee. Prachtig! 

  SVA en ASV Arsenal maakten er een uitputtende wedstrijd van die zich veelal op het middenveld afspeelde. De ploegen bleken behoorlijk aan elkaar gewaagd waarbij ASV Arsenal wel de beste kansen kreeg, zeker in de eerste helft. Maar wij hebben Max en die wist met prachtige reddingen het doel schoon te houden. Als SV Arsenal de rust was ingegaan met een voorsprong dan was dat gewoon verdiend geweest, eerlijk is eerlijk. 

  De tweede helft was ASV Arsenal wederom de gevaarlijkste ploeg maar wist ook toen niet te scoren. Het werd een ware uitputtingsslag en na 90 minuten stond er 0-0 op het scorebord, dus verlengen. En als je niet scoort dan doet de ander dat wel, zo zegt een oude voetbalwet. Het bleek toch anders te gaan….

  SVA kreeg in de eerste verlenging geen tijd om “in de organisatie te wennen” na wat wissels en dit resulteerde na een minuut al in een effectieve aanval van Arsenal, waarbij een plotseling vrijstaande aanvaller met een strak schot in de hoek voor de 1-0 tekende. Een tegenvaller, die er gezien de kansen van Arsenal eerder in de wedstrijd, er wel een beetje aan zat te komen. SVA moest hierdoor nog dieper in de reserves tasten en ging vol op de aanval. Het windje in de rug hielp niet echt en halverwege de verlenging stond het 1-0. Jeroen Beukman zette alles nog even goed op scherp en dit resulteerde na 5 minuten in de tweede verlenging in een messcherpe aanval die uiteindelijk belandde bij de vrijstaande Daan, die niet aarzelde en de 1-1 wist te scoren. Het publiek ging uit z’n dak! Beide ploegen probeerden hierna nog wel de winnende treffer te forceren, waarbij Arsenal de beste kans kreeg. Het was spannend tot de laatste seconde. Het bleef echter steken op 1-1, dus penalty’s. 

  SVA wist alle penalty’s gedecideerd te scoren met Damian als laatste en het was Max die een pingel van Arsenal uit de hoek plukte, waardoor SVA zich nu finalist van de nacompetitie mag noemen. 

  En dan komt alles wat in de eerste alinea staat beschreven heel even voorbij…. Geweldig!! Kippenvel!! Hossende spelers… publiek op de banken…! 

  Nu kunnen we zeggen: “we hebben nog niets”. Feitelijk is dat zo maar eigelijk hebben we met het bereiken van de finale al een memorabel moment te pakken. Maar nu we zo dicht bij zijn zal onze bescheiden dorpsclub er toch wel alles aan gaan doen om de grote kers op de taart te zetten! Hoe het ook mag aflopen, er wordt geschiedenis geschreven en we zijn ontzettend trots op onze mannen en begeleiding van SVA 1.

  Komend weekend speelt SVA 1 de finale tegen Sporting Martinus uit Amstelveen op neutraal terrein. De definitieve dag (zaterdag 15- of zondag 16 juni) en de lokatie is nog niet bekend en wordt z.s.m. bekend gemaakt, uiterlijk dinsdag. Iedereen die SVA een warm hart toedraagt wordt opgeroepen om naar deze wedstrijd te komen. SVA 1 heeft alle steun hard nodig!