• SVA wint van Saenden op KFC-toernooi & Corona

  15 aug 2020
 • Wat was het een heerlijk gevoel om weer eens langs het veld te kunnen genieten van een pot voetbal! 

  Vrijdagavond speelde ons eerste tegen Saenden 1 op het KFC-toernooi. Het eerste toernooi in de Zaanstreek voor standaard-teams. KFC steekt hiermee zijn nek uit en durft het aan om in deze crisistijd zo’n evenement te organiseren. We kregen zelfs vooraf door dat er ’s avonds een DJ zou spelen op het terras Geweldig toch? Althans, als iedereen zich keurig aan de regels houdt. Later meer hierover. Eerst het voetbal.

  SVA tegen Saenden. Altijd lastig. We weten vanuit de competitie dat er altijd veel rivaliteit is tussen beide teams en dat de wedstrijden altijd erg “fysiek” zijn.

  Nu een lekker zomeravond-oefenpotje met als doel: in het ritme komen. Het geeft een eerste indruk van de teams zonder daar al conclusies aan vast te kunnen knopen.

  SVA met een aantal nieuwe jongens in de selectie met op het middenveld bijvoorbeeld Cas Nootebos en een Amerikaanse verrassing. Verder een erg jonge ploeg met een paar ervaren jongens er nog bij.  De beide Stefan’s (Waij en Seijs) zijn er niet meer bij en ook Daan was deze avond afwezig. Het eerste kwartier van de eerste helft stond het nog niet helemaal goed. Saenden had in die fase op 1-0 kunnen komen maar kreeg geen pingel. Nadat de veldbezetting iets wijzigde stond SVA beter. Wat opviel was dat alle spelers van SVA er vol voor gingen en Saenden duidelijk de baas was. Cas speelde zich knap vrij en knalde droog de 1-0 in de hoek vanaf een meter of 18. 

  SVA bleef gevaarlijk en speelde het 2e half uur van de eerste helft goed verzorgd voetbal waarbij de lange bal niet werd gehanteerd. De 2-0 kwam uit de rebound na een voorzet van rechts en werd gemaakt door Tom Drost. 

  Dit was de ruststand. 

  Na rust veel wisselingen. Iedereen (en dat waren er nogal wat) kreeg speeltijd. Door alle wisselingen verliep de tweede helft wat rommeliger maar dat is ook niet zo gek. Niels van Lieshout nu op goal en het moet gezegd: hij maakt het verschil in deze fase. Met een paar zeer knappe reddingen bleef SVA op de been. Saenden was nu duidelijk sterker maar SVA scoorde toch weer. Mats Sandburg maakt zijn spitspositie meteen waar en zijn tweede schot op doel was gelijk raak. Mats is terug na zeer veel blessureleed en het iele jongetje van weleer is nu een imposante verschijning: bijna 2 meter lengte en een bovenbeen-omtrek van zo’n 60 cm! En een dodelijk schot!

  Zo werd het dus 3-0 voor SVA. Kort voor tijd redde Saenden de eer, eindstand 3-1. Zondag (hopelijk!) de finale tegen WSV'30. 

  In de competitie treffen wij Saenden ook en zij zijn een kandidaat voor de titel met goede spelers die van van heinde en verre komen (Saenden is een hele gezellige club).  Zij hebben in deze wedstrijd hun ware kracht nog niet laten zien en in de competitie zullen wij het zwaar krijgen tegen hen. Maar SVA is jong en fris en gaat voor elkaar door het vuur. Met goede (eigen!) jeugdspelers erbij die zich nog volop ontwikkelen kan het erg leuk worden. Alleen dat verdomde Corona….

  Ja dat Corona… hoe ging dat nu op deze voetbalavond? KFC had alles tip-top voor elkaar. Complimenten! Registratie bij binnenkomst, goede bewegwijzering en een terras met zeer veel zitplaatsen. 

  Tevens ook 2 bestuursleden (w.o. de voorzitter) in een geel hesje om de boel te handhaven. Om het veld blauwe stippen, om de anderhalve meter geplaatst. Alles voor elkaar zou je zeggen.

  Maar dan komen er toch best wel veel mensen op af. Bij binnenkomst zijn een aantal mensen op het terras te zien, staand, aan hun biertje lurkend. Om de biertafels ook al wat mensen op elkaar geklit. Gezellig! Om het veld op veel plaatsten toch ook samengeklitte groepjes die daarom de stippen op het pad niet meer zien. De wedstrijdbespreking vind plaats op het veld. Het is nu nog lekker weer, dus prima. Na de wedstrijd teruglopen langs het A-veld waar KFC met 1-0 verliest van WSV’30 is het nog drukker. Ook hier staat iedereen lekker bij elkaar. Op het terras is het al een stuk drukker. Gaat dit wel goed? De gele hesjes proberen iedereen tot zitten te manen op het terras maar dit lukt vaak niet met alcohol in de man. 

  Dan politie. Waarschuwing. Maar het blijft moeilijk en om een uur of half 12 wordt het evenement stopgezet door diezelfde politie.

  Het is doodzonde dat dit dus op dit moment in deze crisistijd gewoon niet kan. Ondanks al het voorbereidende werk van KFC. Het is gewoonweg niet te handhaven, zeker niet met alcohol in het spel.

  Bij SVA zitten we met hetzelfde probleem. Afgelopen dinsdag ging het al fout in mindere mate na een oefenwedstrijd van SVA 1 tegen Fortuna. Teveel mensen op het terras. Zaterdagmiddag is er een toernooi van een paar overige elftallen. Met de ervaringen van KFC in het achterhoofd zal hier streng worden toegezien op naleving van de anderhalve meter. Gaat het fout dan sluiten we af!

  We willen niet dat SVA als “spreading event” de landelijke pers haalt. Daarnaast een risico van een boete van 4300 euro, sluiting complex voor enkele weken en mogelijk gevolgen voor de rest van Assendelft.

  Dat moeten we koste wat het kost zien te voorkomen. Hoe jammer het ook is....

   

  Rik Jansen