• Ergens midden in de jaren tachtig. In de kleedkamer van SVA3 houdt trainer Han Janssen zijn peptalk. “we spelen tegen Ilpendam voor de beker”.

  Oohhh, voor de beker? Niet voor de competitie? Oohhh. Voor ons was dat “lekker”, want bekervoetbalwedstrijden zijn toch gewoon oefenwedstrijden. Gaat nergens om. De teneur van die tijd, maar ook nu nog wordt bekervoetbal beschouwd als veredelde oefenwedstrijden. En daar moeten we vanaf; Bekervoetbal is geweldig. De kans om unieke wedstrijden te spelen. Neem onze zuiderburen die enige jaren geleden het schopten tot de kwartfinale en mocht aantreden tegen de IJsselmeervogels. Hoe mooi is dat? Of neem onze JO13 die het vorig jaar ook tot de kwartfinale schopten en in de bossen van Zeist een spannende wedstrijd speelden. En nu nog krijg ik de rillingen van onze MO15 die op de met publiek afgeladen terreinen van de KNVB in een zinderende bekerfinale 3-3 speelden. In de daarop volgende verlenging werd het 5-5. Een ongekende prestatie om 5 keer achter te komen en 5 keer terug te komen in de wedstrijd. De strafschoppenserie werd jammerlijk en op een haar na verloren. Moegestreden, geëmotioneerd verlieten onze heldinnen het veld. Wat een wedstrijd, wat een beleving, zo spannend!

  En hoe heerlijk is het dat ons vlaggenschip in deze bekercampagne onder leiding van Joeri uitstekende wedstrijden op de mat legt. Een prachtig begin van het seizoen. Mooi weer, een voetbalcomplex dat door onze vrijwilligers de laatste maanden weer in topvorm is gebracht. Bergen werk zijn er verzet en met resultaat. En dan onze totale jeugdafdeling die in hun werkelijk schitterende, met oog voor detail, door 123inkt.nlgesponsorde tenues de velden bestormen. En achterop de shirts de subsponsornaam LYNX met op de mouw een noviteit, waar onze jeugd aandacht vraagt voor het goede doel “Spieren voor Spieren”. En dat is nog niet alles, want deze week krijgt onze totale jeugd ook nog eens tassen en trainingspakken uitgereikt welke eveneens zijn gesponsord door 123inkt.nl.

  En dan ons vlaggenschip, al decennia gesponsord door Transportbedrijf Schavemaker. Het kampioenselftal uit het seizoen 2017-2018. In de winning mode. Ze mochten aantreden tegen Zaandijk en die wisten dat als je bij SVA een punt wilt pakken je minimaal 3 goals moet maken. SVA scoort er namelijk altijd minimaal 3. En inderdaad binnen 26 seconden scoorde Stef na een voorzet van Stijn de 1-0.

  Zaandijk sputterde wat tegen, maar zij konden alleen gevaarlijk worden door slordigheden in de SVA achterhoede. SVA lokte vanzelf de problemen naar zich toe. In een drinkpauze kon trainer Joeri even de boel wakker schudden. We waren weer wakker en dat leidde tot een sterke en snelle worp van keeper Max op Sidney die rennend voor zijn leven met bal het veld over stak en Stijn in staat stelde om een perfecte voorzet af te leveren precies op het hoofd van Jeroen. Het werd toen 2-1, omdat Zaandijk vlak daarvoor middels een afstandsschot de 1-1 maakte. Het werd rust en ik was er niet bij, maar ik weet zeker dat Stefan aan zijn teamgenoten vroeg; “ik weet niet hoe het hier precies gaat, maar mag ik misschien ook één bal. Één klein balletje, alsjeblieft, moet toch kunnen?”

  En dat kon. Binnen 26 seconden kreeg hij de bal en wist feilloos Jeroen te bereiken die de 3-1 kon binnentikken. Scherp uit de kleedkamer. Is dat het nieuwe wapen van SVA?

  SVA was oppermachtig en genietend van de zon werd de wedstrijd uitgespeeld. Bekervoetbal. De kop is eraf en We zijn door!

  Richard Fleer